Natuurgeneeskundig

Natuurgeneeskundige methodes

Ik sta voor een natuurgeneeskundige aanpak van klachten en problemen. Geest en lichaam zijn nauw met elkaar verbonden en zitten zo complex in elkaar, dat ik graag met een brede blik naar de mens kijk. Daarom heb ik me, naast de reguliere geneeskunde, ook intensief geschoold in verschillende natuurgeneeskundige behandelingsmethodes zoals de orthomoleculaire voeding, de kruidenleer, de ayurveda en de antroposofie. Door deze studies leerde ik kijken naar iemands constitutie en zelfhelend vermogen. Ik kan je leren je gezondheid in eigen hand te nemen, in balans te komen en te blijven. Mijn visie op zorg is een holistische, ik kijk naar jou als totale persoon. Bij mij krijg je wat het beste bij je past.

Orthomoleculaire voeding

Ik ben een orthomoleculair voedingsdeskundige, ik richt me vooral op wat je kunt bereiken met orthomoleculaire voeding om de balans in het lichaam te verbeteren. Bij mijn voedingsadviezen stem ik voeding af op jou als persoon. Ook kijk ik naar je eetgedrag en je leefstijl (stress, slaapritme en ontspanning) en invloeden van buitenaf. Hoe is de balans in de hoeveelheid mineralen, vitaminen, koolhydraten, vetten en eiwitten? Eet je niet te eenzijdig? Beweeg je voldoende?

Vitamines en mineralen

Ik werk met biologische producten en vermijd e-nummers. Alleen al het laten staan van eten uit pakjes en zakjes zorgt voor veel gezondheidswinst. De land- en tuinbouw zijn de afgelopen decennia erg veranderd, zowel in positieve als negatieve zin. Lang dacht ik met biologische voeding voldoende mineralen en vitamines binnen te krijgen. Na mijn opleiding kruidenleer en orthomoleculaire voeding ben ik van mening veranderd. Maar hoe vitamines en mineralen aan te vullen? En hoe meet en weet je wat je tekort komt? Dat blijft moeilijk. Met mijn ervaring kan ik wel inschatten wat je nodig hebt, samen kijken we wat past bij je klachten. Er is ook altijd de mogelijkheid om bloed- of DNA-onderzoek te laten doen. In mijn voedingsadviezen betrek ik ook vaak de kruidengeneeskunde, antroposofische en ayurvedische invloeden.

Kruidenleer

De kruidenleer (fythotherapie) richt zich niet alleen op specifieke klachten, maar gaat er ook van uit dat het kruid de mens, behalve lichamelijk, ook psychisch en energetisch beïnvloedt. Het gebruik van kruiden als geneesmiddelen is zo oud als de mensheid zelf. Daarbij speelde de uit ervaring verkregen kennis een grote rol. In de Oudheid was de mens sterker verbonden met de kosmos en de natuur, waardoor planten in hun wezen en werking ook meer intuïtief doorvoeld werden. Deze benadering is in de westerse wereld op de achtergrond geraakt. De holistische benadering herwaardeert deze manier van kijken weer. En is weer een mooie aanvulling op de orthomoleculaire voeding.

Ayurveda

De ayurveda is vermoedelijk de oudste holistische geneeskunst ter wereld en komt oorspronkelijke uit India. De leer richt zich op preventie, is gestoeld op de menselijke maat en maakt uitsluitend gebruik van natuurlijke preparaten. Het uitgangspunt is dat ieder mens geboren wordt met een eigen unieke combinatie van vijf elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether) en drie bio-energetische krachten (vata, pitta en kapha). Door te kijken naar iemands constitutie (welke kracht de overhand heeft), kun je balans aanbrengen in lichaam, geest en ziel. Zodra er een verstoring ontstaat, bijvoorbeeld door onze manier van leven, krijgen we te maken met klachten of ziekten.

Massage

Ayurveda kan bijvoorbeeld uitkomst bieden bij een metabole verstoring, een allergie of stress. Met voeding, een massage of andere producten kun je daar iets aan te doen. Ik geef de Zuid-Indiase ayurvedische massage, een holistische massagevorm die bestaat uit lange zachte strijkbewegingen. Het herstelt de lichaamsfuncties op fysiek en geestelijk gebied. Ik gebruik daarbij warme kruidenolie van hoge kwaliteit, soms maak ik de olie zelf, gericht op een bepaalde klacht. Een kuur bestaat meestal uit zes behandelingen.

Antroposofie

De antroposofie is een levensbeschouwing die begin twintigste eeuw door de Oostenrijker Rudolf Steiner is ontwikkeld. Antroposofische artsen hebben net als reguliere artsen een academische opleiding gevolgd. Het verschil met de reguliere zorg is dat antroposofie niet alleen kijkt naar de chemie van het lichaam, maar ook naar ‘het leven, de ziel en de geest’. Door de gezonde en zieke mens met een spirituele blik te bekijken, ontstaan nieuwe inzichten in het ziek zijn. Voor mij is de antroposofie de westerse vorm van ayurveda. Ook de antroposofie kent massagemethodes, door velen als prettig en veilig ervaren. De massage creëert een sterke betrokkenheid bij het zoeken naar een harmonieus herstel. Onder andere kouwelijkheid, uitputting, ondersteuning van de stofwisseling of depressies zijn een indicatie. Naast het gevoel van welbehagen, werkt deze therapie verwarmend, ontspannend, omhullend en zorgt hij voor een betere doorbloeding. Het heeft een gunstige uitwerking op pijn, verbetert de ademhaling, verbetert in- en doorslapen en lost krampproblemen op.

Wil jij je beter voelen?

Neem vrijblijvend contact met mij op om te achterhalen of ik iets voor je kan betekenen.

Contact

WG plein 550
(vierde verdieping)
1054 SJ Amsterdam

Telefoon: 06-1637 6125
E-mail: info@element-5.nl

? contact